Buat Duit Blog

Flash Kamera Boleh Membutakan Mata Bayi?

0

bayi buta selepas gmbar dirakam

Jarang kita dengar kejadian seperti ini. Namun itulah yang telah disahkan oleh doktor pakar dalam kes ini.

Portal Cari Jodoh Semanis Kurma

Allah maklumkan bahawa lahirnya bayi tidak tahu apa-apa. Deria pertama mula berfungsi untuk mencerap maklumat ialah PENDENGARAN (telinga), kemudian barulah PENGLIHATAN (mata) dan selepas itu barulah HATI mula berfungsi menganalisa input maklumat.

QS: 16. An Nahl 78. “Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibumu dalam keadaan tidak mengetahui sesuatupun, dan Dia memberi kamu PENDENGARAN, PENGLIHATAN dan HATI, agar kamu bersyukur.”

Mata bayi yang baru lahir memang belum lengkap dan tidak berfungsi lagi. Dalam perut ibu ia tidak diperlukan. Kerana itu sewaktu rawatan cahaya UV untuk jaundice (kekuningan) pun doktor akan tutup mata bayi.

Buat Duit Blog

Biar apapun alasannya, lebih baik kita berjaga-jaga. Pesan awal-awal kepada sesiapa sahaja yang nak ambil gambar bayi kita agar jangan sekali kali guna flash, terutama untuk foto jarak dekat. Tidak mustahil kebetulan ketika gambar diambil mata bayi terbuka dan merenung flash nya lalu jadi buta.

Beringat sebelum kena. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna.

WARGA PRIHATIN

1,851 total views, 2 views today

Premium WordPress Themes

Share.

About Author

Seorang penulis blog aktif di blog ahmadFaiz.com dengan tujuan memberikan ilmu tentang wordpress, tips blogging dan juga bisnes.

Leave A Reply